Veel mensen kopen online zonder te controleren of de webshop betrouwbaar is, vooral bij onbekende shops. Daarom zijn de ACM, Consumentenbond, ECC, Fraudehelpdesk en LMIO van de politie begonnen met de campagne 'Eerst reviews checken, dan bestellen', vooral voor Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en kerst.
Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) verwacht in 2023 meer dan 40.000 meldingen van fraude, waarvan 14.000 over webwinkels die na betaling niet leveren. Het LMIO verwijderde al 1.000 foute webshops offline, dat is 30% meer dan vorig jaar. De Fraudehelpdesk ziet ook dat de schade door online fraude stijgt: het gemiddelde bedrag is nu 350 euro, 20% meer dan vorig jaar.
Aankoopfraude
Aankoopfraude is een bedrieglijke praktijk waarbij u iets bestelt via een webshop, maar het product nooit ontvangt. De criminelen hierachter verdienen gemiddeld €350 per slachtoffer, zo waarschuwt de politie. Een schrijnend voorbeeld is simpelwerkt.nl, die binnen een week €100.000 incasseerde voordat de site offline werd gehaald.
Hoe gaan de oplichters te werk?
Deze malafide webshops maken vaak gebruik van buitenlandse betaaldiensten, zoals iDEAL en creditcards bij buitenlandse banken. Dit maakt het voor de Nederlandse politie lastig om de oplichters op te sporen.
Hoe herkent u betrouwbare webshops?
Betrouwbare webshops herkennen is niet altijd eenvoudig. Ze ogen professioneel, hebben een .nl-domeinnaam en bieden bekende betaalmethoden zoals iDEAL aan. De Consumentenbond adviseert het lezen van gebruikerservaringen op Trustpilot. Ook het keurmerk 'Thuiswinkel Waarborg' en een lijst van bekende malafide handelspartijen bij de politie kunnen helpen.
Consumentenorganisaties en de politie trekken daarom samen op om consumenten te waarschuwen voor onbetrouwbare webshops. Met de feestdagen in aantocht zit niemand te wachten op een miskoop of een bestelling die veel te laat of nooit aankomt. Check dus eerst goed de reviews voor u ergens bestelt! Met zo’n snelle check filtert u de oplichters of webshops die hun zaken niet op orde hebben er bijna altijd uit
Tips voor veilig online winkelen:
- Koop bij bekende en betrouwbare websites.
- Wees extra voorzichtig als u direct geld moet overmaken naar een buitenlandse bankrekening.
- Zorg ervoor dat u veilig betaalt, bijvoorbeeld met kopersgarantie of betaal achteraf.
Wat kunt u doen om uzelf te beschermen?
Het belangrijkste en makkelijkste om vooraf te checken zijn reviews. Google het woord ‘reviews’ en de URL van de webshop en bekijk de ervaringen van anderen op meerdere reviewsites. Sorteer en filter de reviews om een eerlijk beeld van de webshop te krijgen. U kunt ook meldingen en aangiftes checken op de website van de politie.
Onthoud dat uw veiligheid altijd voorop staat. Aarzel niet om hulp te vragen bij twijfel.
Terug