Nepwebshops zijn een groeiend probleem in de online wereld. Deze malafide webshops richten zich op nietsvermoedende consumenten, dus wees alert! De Consumentenbond waarschuwt voor de gevaren van nepwebshops en geeft handige tips om ze te herkennen. Als u als consument online inkopen doet, is het belangrijk om op te letten.
Wat zijn nepwebshops?
Nepwebshops lijken op echte online winkels, maar ze zijn opgezet door oplichters. De politie probeert ze offline te halen, maar doordat ze zich verschuilen op internet, kunnen ze soms lang actief blijven. De Consumentenbond ziet twee soorten nepwebshops:
- Nepwebshops met producten onder de €100. Criminelen weten dat klanten door de lagere prijs de webwinkel minder goed zullen checken. Als mensen opgelicht worden voor een lagere prijs, doen ze ook minder snel aangifte. Deze nepshops kunnen daardoor soms maanden opereren zonder dat hier een melding van gemaakt wordt.
- Nepwebshops met duurdere producten die actueel en gewild zijn. Bijvoorbeeld houtkachels in de winter, barbecuesets in de zomer of tickets voor een groot evenement. Deze nepshops leiden meestal tot meer aangiften omdat mensen voor hogere bedragen opgelicht worden. Zo worden ze door de politie ook sneller neergehaald.
Hoe herkent u een nepwebshop?
Het is voor consumenten soms lastig om nepwebshops te onderscheiden van echte webshops, omdat ze vaak een professionele uitstraling hebben. Ze kunnen zelfs een KvK-nummer, een echt adres en iDeal-betaalmogelijkheden tonen. De nepwebshops opereren vaak pas kort, dus het is belangrijk om te controleren hoelang de webshop al actief is. Gebruikerservaringen kunnen ook een indicatie geven. Als een webshop weinig recensies of ervaringen heeft, kan dat verdacht zijn.
Een aantal (nep)webshops om te vermijden:
- actie-klapper.com
- onze-korting.com
- zomershopper.com
- compleet-duurzaam.nl
- femmeboutique.nl
- shop-femmeboutique.nl
- koopjedeal.shop
- saleknallers.com
- spotmachines.nl
- elektrobedrijf-jacobs.nl
- juni-bbqdeal.nl
- nimbussdesignagency.com
- familieschilderijen.nl
Blijf op de hoogte via de socials van de Consumentenbond om te zien welke webshops worden gewaarschuwd door Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting.
Hoe beschermt u uzelf?
- Kijk naar de reviews van een website. Niet op de website zelf, maar Google naar de website.
- Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Als televisies of smartphones bijvoorbeeld €150 goedkoper zijn dan ergens anders, wees dan op uw hoede.
- Kun je alleen betalen via een overschrijving? Dat is meestal foute boel. Zeker als het een buitenlands banknummer is. Andersom is een iDeal-betaling geen garantie dat de shop te vertrouwen is.
- Check de lijst van de politie. De politie publiceert een lijst van malafide webwinkels. Daarnaast heeft de politie een veel langere lijst van shops waarover meerdere meldingen zijn binnengekomen. Maar daarvoor is nog te weinig bewijs om in actie te komen. In een zoekpagina van de politie kunt u het webadres, het IBAN, telefoonnummer of e-mailadres invoeren en kijken of dat bekend is bij de politie.
Bent u toch slachtoffer geworden van een nepwebshop? Doe dan aangifte bij de politie.
Wees veilig online!
Bron: De Consumentenbond
Terug