Er zijn verschillende manieren van digitale fraude en internetoplichting. Hieronder enkele veelvoorkomende vormen van fraude én tips om te voorkomen dat u hier slachtoffer van wordt.
Sms-fraude
Sms is grotendeels vervangen door WhatsApp en andere chatdiensten die over het internet communiceren. Toch wordt sms nog gebruikt. Bijvoorbeeld door pakketdiensten, om u te laten weten dat uw pakketje onderweg is.
Net als WhatsApp, wordt sms nog steeds gebruikt door oplichters. U krijgt een nep-sms’je van een pakketbezorger als DHL of UPS. In het bericht staat een link waarmee u een app kunt downloaden om uw zending te volgen.
Als u die app downloadt, krijgen criminelen toegang tot allerlei gegevens op uw telefoon. Zoals uw contactenlijst of bankgegevens.
Hoe voorkomt u sms-fraude?
Klik niet op links in sms’jes en download geen apps van websites. De track & trace-apps van pakketdiensten als Budbee, DPD, DHL, GLS, PostNL en UPS zijn allemaal veilig te downloaden in Google Play (Android) of de Apple Store (iOS).
Marktplaatsfraude
Oplichting via Marktplaats komt vaak voor. U wordt gevraagd 1 cent over te maken, een kopie van uw identiteitsbewijs op te sturen of er staat een zogenaamde koerier voor uw deur die het pakket namens de koper komt ophalen.
Voorkom dat u wordt opgelicht via Marktplaats of een ander verkoopplatform.
- Verzin een sterk en uniek wachtwoord voor uw Marktplaats-account. Een sterk wachtwoord bevat minstens 16 tekens en bestaat uit een combinatie van HOOFDLETTERS, kleine letters, cijfers (123) en speciale tekens (@#$). Het beste kunt u gebruikmaken van een wachtwoordmanager en tweefactorauthenticatie.
- Verstrek nooit een kopie van uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Hiermee kunnen criminelen identiteitsfraude plegen en bijvoorbeeld een huurcontract of telefoonabonnement op uw naam afsluiten. Wilt u toch een kopie maken? Met de app KopieID maakt u met uw mobiele telefoon of tablet een veilige kopie van uw identiteitsbewijs (ID-bewijs). Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het gebruik van deze app.
Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer informatie over identiteitsfraude.
- Controleer het webadres in de adresbalk van uw internetbrowser om er zeker van te zijn dat u op de echte website bent. Internetcriminelen maken vaak gebruik van spel- en typefouten of koppeltekens in het webadres om u te laten geloven dat u op de originele website zit. Als u vervolgens met uw gebruikersnaam en wachtwoord inlogt op zo’n nep-website, hebben criminelen uw inloggegevens in handen.
- Pas op met betaalverzoeken. Mogelijk vraagt iemand u om een klein bedrag, bijvoorbeeld 1 cent, over te maken via een betaalverzoek of Tikkie. Dit om zogenaamd uw bankgegevens te controleren. Ga hier dan niet op in. Dit is een slinkse manier waarop criminelen via een nep-website aan uw inloggegevens voor internetbankieren proberen te komen.
Wilt u meer weten over Marktplaatsoplichting of fraude met betaalverzoeken?
Ga dan naar onze zoekmachine en typ ‘marktplaatsoplichting’, ‘marktplaatsfraude’ of ‘tikkiefraude’ in het zoekveld.
Wifi in het buitenland
Het is verleidelijk in te loggen op een (openbaar) wifi-netwerk. Zeker als u in het buitenland op vakantie bent. Zo bespaart u immers mobiele data.
Een slecht beveiligd openbaar wifi-netwerk van bijvoorbeeld een camping, hotel of restaurant, kan door hackers gebruikt worden om uw gegevens te stelen.
Wilt u veilig van het internet gebruikmaken in het buitenland? Volg dan de volgende adviezen op.
- Doe banktransacties en andere vertrouwelijke zaken over uw mobiele netwerk (4/5G).
- Controleer of u wel op het échte wifi-netwerk van bijvoorbeeld de camping of het hotel zit. Een netwerk zonder wachtwoord, zou onmiddellijk argwaan moeten oproepen.
- Maak op een openbaar wifi-netwerk liefst gebruik van een Virtual Private Network (VPN). Een VPN creëert een veilige (privé)omgeving binnen het openbaar netwerk.
Terug