Wat is vriend-in-noodfraude (WhatsApp-fraude)?
Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De bekende zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. Deze ‘bekende’ vraagt u om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn. Het kan ook zijn dat de oplichter een vals account of een nieuw telefoonnummer gebruikte. De echte bekende in kwestie is zich van geen kwaad bewust. Deze vorm van fraude wordt ook wel vriend-in-noodfraude genoemd. Dit komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.
Zo gaan criminelen te werk bij vriend-in-noodfraude (WhatsApp-fraude)
Bij WhatsApp-fraude leggen criminelen contact per telefoon. Soms gebruiken ze ook foto’s van naasten of bellen ze zelfs eerst met de bekende. Wat de bekende van het slachtoffer dan zegt, wordt opgenomen en afgespeeld tijdens een gesprek met het slachtoffer. Zorg daarom dat u altijd eerst een telefonisch of fysiek gesprek heeft met degene die u denkt voor u te hebben.
Iedereen kan slachtoffer worden van WhatsApp-fraude. De criminelen richten zich niet op een bepaalde doelgroep. Uit cijfers blijkt wel dat het gemiddelde slachtoffer 59 jaar is en over het algemeen vaker een vrouw dan een man.
Wat kan ik doen om dit te voorkomen?
- Scherm uw gegevens op sociale media zo veel mogelijk af.
- Wees kritisch op het invullen van online formulieren en het delen van persoonlijke gegevens.
- Onthoud altijd: appt een bekende u met het verzoek om geld over te maken? Betaal nooit voordat u diegene hebt gebeld of fysiek hebt gesproken. Controleer ook altijd of het berichtje afkomstig is van iemand die u echt kent. Bel deze persoon op het telefoonnummer dat u kent, niet op het ‘nieuwe’ telefoonnummer. Vertrouwt u het niet? Maak dan nooit zomaar geld over.
Dit kunt u doen als u slachtoffer bent van WhatsApp-fraude (vriend-in-noodfraude)
Doe altijd aangifte bij de politie. Neem contact op met uw bank voordat u aangifte doet. Bankmedewerkers kunnen uw rekening blokkeren. Daarmee kunt u meer oplichting voorkomen.
Doe online aangifte via het formulier. U hebt daarvoor uw DigiD nodig: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-vriend-in-noodfraude.html
Terug